Bio

© Monica Stuurop

© Monica Stuurop

Als Noordwijker van het Jaar 2013-2014 heb ik behoorlijk  veel gedaan op het culturele-, en meer specifiek, literaire vlak. In Noordwijk maar zeker ook daarbuiten. Ik organiseer culturele en literaire evenementen, interview live (inter)nationale schrijvers, ben dagvoorzitter én voice-over/stemacteur. Verder schrijf ik over kunst en cultuur in verschillende media. In mijn werk probeer ik ‘de mens achter de kunstenaar’ nadrukkelijk naar voren te halen. Om op die manier meer binding met, en begrip over zijn of haar kunst te creëren.

Na de Hotelschool (afgestudeerd in 1987) heb ik me gespecialiseerd in marketing, sales en communicatie. Ook heb ik jarenlang leidinggegeven aan teams van vijf tot 750 medewerkers. Diverse opleidingen (waaronder: NIMA-A, NIMA-B, Filosofie, een therapeuten opleiding, Senior Communicatieadviseur, media-opleidingen, de opleiding tot stemacteur) gaven mij extra (theoretische) bagage en handvatten. Deze opleidingen en cursussen, mijn werkervaring in diverse branches (profit, non-profit en gezondheidszorg) – verdeeld over ruim 25 jaar – én mijn levensinstelling hebben er voor gezorgd dat ik nu ben wie ik ben: creatief, strategisch en ondernemend zonder de details en verhoudingen uit het oog te verliezen. Ik denk en handel graag buiten de gebaande paden, leg verbanden die op het eerste gezicht misschien niet logisch lijken, heb lef, doorzettingsvermogen en bouw bruggen. Waarbij de menselijke contact en elkaar wat gunnen bovenaan staan.

In 2015 was en in 2016 ben ik verantwoordelijk voor de marketing & communicatie van het internationale DRONGO talenfestival. Een festival met duizenden bezoekers, bekende (inter)nationale sprekers en zo’n 100 exposanten.

In Noordwijk heb ik in 2012/2013 o.a. het Henriette Roland Holst-jaar georganiseerd, met een internationale gedichtenwedstrijd, een tentoonstelling en de ontwikkeling en productie van de Noordwijkse Literaire rondwandeling-app. Voor dit Henriette Roland Holst-jaar wist ik grote namen aan me te binden, waaronder voormalig voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy.

Met Martha Baalbergen organiseer ik het jaarlijkse literaire festival ‘Schrijvers Binnen’, in Noordwijk Binnen. Samen hebben we Stichting Het Cultuurcafé Noordwijk opgericht (inmiddels opgegaan in Van der Meer/Het Cultuurcafé), waar we vele beroemde (inter)nationale auteurs hebben ontvangen. In 2014 organiseerde ik in samenwerking met Stichting KunstKlank ‘Talent op Straat’, een straatfestival voor verenigingen en individuen die zich van hun beste culturele kant aan het publiek wilden laten zien.

Ik word geregeld gevraagd om zitting te nemen in jury’s en panels of om mijn expertise in te zetten voor vrijwilligersorganisaties (zoals Stichting Vrienden Museum Noordwijk). Ook denk ik vaak mee met organisaties op cultureel- of kunstzinnig vlak die willen doorgroeien of veranderen.

In 2016 ben ik Het Schrijvershuisje Lutterzand gestart. Zie de pagina op deze site of kijk op www.schrijvershuisje.com.

Bovendien ben ik in de gelukkig omstandigheid dat ik de voice-over mag zijn van een inmiddels redelijk aantal (radio)spots, animatievideo’s en andere vormen waar ‘een stem’ voor nodig is. Luister naar enkele fragmenten op www.audiostem.nl.