Eerste schrijvershuis in Twente voorziet in behoefte

2 september 2016
Dansen op de vrijheid bij opening Schrijvershuisje Lutterzand

Dansen op de vrijheid bij opening Schrijvershuisje Lutterzand

Op vrijdag 2 september is het eerste schrijvershuis in Twente officieel geopend door burgemeester Michael Sijbom van de gemeente Losser, schrijver Jaap Scholten, uitgever Paul Abels en schrijver/politicus Sander Terphuis. In hun toespraken kwam naar voren dat een schrijvershuis in de natuur in een behoefte voorzit. Inmiddels wordt dat bevestigd door aanvragen van diverse auteurs.

Literair agent Dorine Holman uit Noordwijk is Het Schrijvershuisje Lutterzand in De Lutte (gemeente Losser) Overijssel begonnen. Holman: ‘Het Schrijvershuisje Lutterzand is beschikbaar voor (inter)nationale auteurs, dichters, vertalers, journalisten, schrijvers in spé, kunstenaars, uitgevers, muzikanten, componisten én boekenliefhebbers. De rustige, inspirerende omgeving geeft de gelegenheid om tijdelijk weg te zijn uit de eigen, vaak hectische omgeving. En daardoor kunnen zij productiever en wellicht ook creatiever te zijn. Ik heb deze terugkoppeling nu al een aantal keer gekregen, en dat is natuurlijk fijn om te horen. Als ik daarmee schrijvers en andere kunstenaars op weg kan helpen ben ik tevreden.’

Jaap Scholten, bekend van onder andere Kameraad Baron (winnaar van de Libris Geschiedenis Prijs 2011) en Horizon City (een persoonlijk en intiem portret van de opkomst en de ondergang van zijn voorgeslacht, de Twentse grootindustriëlen) werkt al jaren samen met literair agent Holman. In zijn toespraak sprak hij zijn vertrouwen uit in Het Schrijvershuisje Lutterzand. Zelf trekt hij zich ook vaak terug in een rustige omgeving als hij zijn manuscript wil afronden. En hij weet van collega-schrijvers dat zij daar ook vaak aan denken. Dat er nu een schrijvershuis is met voorzieningen voor auteurs juicht hij van harte toe.

Politicus en schrijver Sander Terphuis, in 1990 gevlucht uit Iran, gaf een indrukwekkende speech waarin hij vertelde dat veel westerse mensen zich niet realiseren hoe bevoorrecht zij zijn om te kunnen zeggen en schrijven wat ze willen. Het Schrijvershuisje staat voor hem symbool voor het in vrijheid te mogen schrijven over alles wat je denkt en voelt. Of dat nou een boek à la Turks Fruit is, of een opiniërend stuk in de krant over politiek. Hij riep Holman dan ook op om vooral gevluchte schrijvers gelegenheid te geven in Het Schrijvershuisje te mogen werken. Als klap op de vuurpijl gaf hij een breakdance-act op opzwepende Iraanse discomuziek. Om daarmee de vrijheid te vieren. Twee zaken die in zijn geboorteland namelijk verboden waren en zijn.

Het Schrijvershuisje Lutterzand ligt midden in het 30 ha. grote Landgoed Lutterzand, een natuurgebied met de status van aardkundig monument waar het bekende riviertje de Dinkel doorheen stroomt. De ideale plaats voor creatieve geesten. Het huis is zo’n 90 m2 groot, met maximaal vier slaapplaatsen en voorzien van alle moderne gemakken waaronder WiFi.